Dry Needling & Triggerpoint therapie

Heeft u last van kuitkramp, tintelingen in de handen, of klachten die doen denken aan hernia of een tenniselleboog? Voelen bepaalde spieren stijf aan en is het pijnlijk als u er op drukt? Maakt u voor beroep of sport vaak dezelfde beweging die steeds meer pijn gaat doen, of heeft u al jaren last van dezelfde pijnklachten? Grote kans dat u last heeft van myofasciale triggerpoints (MTP’s).

Afspraak maken

Heb jij last en wil je een afspraak maken? Neem dan contact op!

Dry needling is een zeer effectieve behandeling bij stijve spieren en gewrichten. Het zorgt voor directe ontspanning in de spier. Dit kan resulteren in een snelle pijnafname en bevordert zo de functie van de spier. Als de spieren ontspannen zijn, kunnen de beweeglijkheid, kracht en de coördinatie vergroot worden.

Bij dry needling wordt gebruik gemaakt van steriele (single use) acupuntuurnaalden.

Velen denken dat de oorzaak van een klacht ligt op de plek waar de pijn is. De pijn trekt de aandacht en vaak kijkt men niet verder, waardoor de oorzaak niet achterhaald kan worden. Kenmerkend voor een triggerpoint is dat het niet alleen pijn kan veroorzaken op de plek zelf, maar ook op andere plaatsen. Zo kan bijvoorbeeld spanningshoofdpijn veroorzaakt worden door triggerpoints in de nekspieren. Pijn in de onderrug kan voortkomen uit de billen, de buikspieren en zelfs de kuiten. De oorzaak moet dus niet alleen worden gezocht op de plaats waar het pijn doet.

Triggerpoints, spierknopen, ontstaan vaak na ongewone, sportieve of arbeidsgerelateerde (over)belasting en trauma’s. Ook misschien wel vooral langdurige, repeterende, bijna statische belastingen en houdingen met weinig kracht (zoals bijvoorbeeld bij musici en tandartsen) zijn bekend als oorzaak van triggerpoints. Ook in rust blijft de pijn aanwezig en zorgt voor meerdere klachten.

Tijdens het onderzoek wordt bepaald wat het probleem is en waar een actieve triggerpoint zit. Een actief triggerpoint is een uiterst gevoelig punt, geeft klachten en een herkenbare, karakteristieke, lokale en uitstralende pijn. Daarna wordt er in de desbetreffende spier of bij een gewricht geprikt. Dit kunnen meerdere triggerpoints zijn en in verschillende spieren.

Door de triggerpoint in de spier te ’triggeren’ zal de spier eerst iets meer verkrampen om daarna volledig te kunnen ontspannen. Dit werkt lokaal maar ook op andere delen in het lichaam. Door het prikken zal er in het lichaam een reset plaatsvinden waardoor het lichaam weer kan herstellen. Je voelt snel resultaat. De grootste spanning is weg en de pijn wordt snel minder.

Naast het ontspannen van de spier helpt dry needling ook bij de doorbloeding, wat het afbreken en afvoeren van de afvalstoffen bevordert. Meestal is je klacht met twee of drie behandelingen al verholpen. Sommigen voelen zich een dag na de behandeling wat moe. Neem de tijd om uit te rusten en laat je lichaam herstellen.