Sporten is in Nederland zeer populair. Steeds vaker gaan we grotere sportieve uitdagingen aan. Welke uitdaging je ook aangaat, je wilt zo fit mogelijk aan de start verschijnen en bij klachten direct geholpen worden. De sportzorgmasseur helpt je daarbij! Een sportzorgmasseur is een verdieping voor een masseurs met een NGS diploma sportmassage.
De sportzorgmasseur is vaak een eerste aanspreekpunt bij pijntjes en klachten en dé expert voor een vakkundige sportmassage voorafgaand en/of na afloop van een sportprestatie.
De sportzorgmasseur werkt in de sport(zorg)keten met verschillende deskundigen zoals de sportarts, sportfysiotherapeut en sportpodotherapeut zodat bij klachten tijdig wordt doorverwezen naar een andere expert. Daarnaast handelt de sportzorgmasseur bij of na een blessure met als resultaat dat de (na)zorg aan geblesseerde sporters wordt verbeterd.
Masseren
Een sportmassage kan zowel voor als na het sporten worden ingezet. Voor het sporten zorgt een massage voor een goede doorbloeding van de spieren en bereidt deze voor op de prestatie die komen gaat. Een sportmassage na het sporten zorgt ervoor dat vocht en afvalstoffen in de spieren afgevoerd worden en maakt de spieren weer soepel. Een massage zorgt voor minder spierpijn, geeft verlichting en bespoedigt het herstel zodat je zonder spierpijn of vermoeidheid je weer kunt voorbereiden op een volgende prestatie. Ook als je geen sporter bent kan de sportzorgmasseur je van dienst zijn bij een stijve nek, schouder, pijnlijke rug of gewoon als ontspanning.
Tapen en bandageren
De sportzorgmasseur kan je ook helpen door bijvoorbeeld je pijnlijke enkel voor de sportieve activiteit in te tapen, zodat je spieren en banden worden ondersteund.
Informeren en adviseren
Op basis van de persoonlijke situatie van de sporter stelt een sportzorgmasseur een stappenplan op zodat de massage het beste aansluit op je sportieve activiteiten. Bij klachten kan een sportzorgmasseur het advies geven om een sportarts, sportfysiotherapeut of huisarts te bezoeken.
Tenslotte kan een sportzorgmasseur zorg verlenen bij acuut sportletsel (EHBSO).
Bij binnenkomst vindt er eerst een intake plaats en wordt een beroepsspecifiek onderzoek uitgevoerd. Daarna wordt door de sportzorgmasseur samen met jou een stappenplan en plan van aanpak opgesteld. Daarna gaat de sportzorgmasseur aan de slag.
Alleen de sportzorgmasseur met een SCAS certificering wordt vergoed door een aantal zorgverzekeraars. Helaas wordt in de meeste gevallen de behandeling niet vergoed.
Uiteraard zijn de mogelijkheden die een sportmasseur u kan bieden niet onbeperkt. In principe werkt een sportmasseur met fysiek gezonde mensen. Een sportmasseur is geen arts of fysiotherapeut en is dus niet bevoegd om diagnoses te stellen bij ziekte of blessures of andere verwondingen. Een behandeling door een sportmasseur is niet bedoeld als een alternatief voor een medisch advies of behandeling. Dit houdt in dat een behandeling bij een sportmasseur nooit een therapeutisch doel zal hebben.